
Korte informatie over het boek
Evy wordt geboren als jongen. Wanneer hij 4 is ziet hij in de bioscoop de film: De kleine zeemeermin. Hij is weg van de zeemeerminnen en de mensen met vissenstaarten onder water. Stiekem droomt hij ervan om net als Madison te zijn. Een meisje met lang wapperend haar en een vissenstaart. Als Evy in de kleuterklas komt baalt hij ervan dat hij altijd bij de jongens wordt ingedeeld en met jongensspeelgoed moet spelen. Hij speelt liever met de meisjes in de poppenhoek of vadertje en moedertje waar hij moeder wil zijn.
Als Evy 6 is doen zijn ouders hem op voetbal zoals iedere jongen doet. Maar Evy vindt de bal eng en loopt te huppelen over het veld en zijn ouders schamen zich dood. Zijn vader pest hem ook door te zeggen: “Kom, we gaan naar het ziekenhuis en we maken een meisje van je.” Eigenlijk is dit het enige wat Evy echt graag wil! Op de basisschool wordt Evert gepest omdat hij zich als een meisje gedraagt. Ze roepen meisje of homo naar hem. Het enige moment dat Evert gelukkig is, is wanneer hij zich stiekem verkleed als meisje als hij alleen is. Op de middelbare school is het pas echt een groot probleem voor Evy. Hier wordt hij nog erger gepest ook al doet hij heel erg zijn best om een jongen te lijken. Elke dag gaat hij met tegenzin naar school toe. In het dorp waar Evert woont leert hij Mirjam kennen. Mirjam is net als Evert: een jongen die een meisje wil worden. Samen maken ze elkaar op en verkleedden ze zich. Maar Evy’s ouders willen niet dat Evert met hem omgaat. Omdat ze bang zijn dat Evert ook een meisje wil worden. Thuis chat Evert met jongens en flirt met ze, daar geloven ze ook echt dat hij een meisje is. Online voelt hij zich helemaal goed. Evy heeft veel ruzie thuis met z’n ouders omdat zijn ouder het niet kunnen accepteren dat hij een meisje wil worden. In de derde klas gaat Evy naar een andere school en hij kiest de richting: uiterlijke verzorging. Dit zijn twee uur uiterlijke verzorging naast zijn gewone lessen. Met zijn lerares uiterlijke verzorging kan hij het goed vinden en zij weet wat er aan de hand is met Evert. Zij stuurt hem door naar de schoolarts, en de schoolarts geeft hem foldertjes van het ziekenhuis in Amsterdam. Als hij met zijn ouders naar dat ziekenhuis gaat moet hij allerlei testen doen, want ze moeten er zeker van zijn dat hij echt een meisje wil worden! Anders opereren ze niet. Uit de testen komt de uitslag dat hij geopereerd mag worden alleen van zijn ouders mag dit nog niet en moet hij wachten totdat hij 18 is.
Wanneer hij 18 is begint hij met vrouwen hormonen, hij zou dan borsten gaan krijgen en echt een vrouw worden. Op 24 augustus krijgt hij borsten en is hij dus ook echt vrouw! Op dit moment heet ze Evy en is de naam Evert verleden tijd. Evy kiest voor de kappersschool en ze gaat daar aan het werk. Na een week verteld ze het haar medestudenten en ze accepteren het gewoon.
Na een tijdje krijgt Evy een vriend maar al snel komt ze erachter dat hij vreemd gaat. Ze wil bij hem weg maar Dolf zegt dat hij de enige is die haar accepteert en dat niemand anders dat zou doen. Evy gaat Dolf geloven en dus Evy blijft bij Dolf. Na een tijdje wordt het vreemdgaan teveel en gaat Evy toch echt bij Dolf weg. In december 2006 is het tijd voor de laatste operatie voor Evy. Ze krijgt een vrouwelijk geslachtsdeel. Als alles gelukt is ze inmiddels 20 jaar.
Evy is nu eindelijk gelukkig!
Over de hoofdpersoon
Evy (Evert) is de hoofdpersoon in het boek. Zij is ook de “ik” persoon in het boek. Het is een jongen die weet wat hij wil: een meisje worden. Hij gaat ook echt voor doel ook al zijn, zijn ouders het daar niet mee eens. Evy is brutaal en heeft heel erg een eigen wil. In het begin van het boek heeft hij kort haar omdat het moet van zijn ouders maar uiteindelijk laat hij het groeien tegen wil van zijn ouders in.
Wat is mijn mening over dit boek
Het boek meisje op mars is een heel mooi boek. Er zijn mensen met het zelfde als Evy en sommige worden wel geholpen door hun ouders, maar soms ook niet. Soms voel je gewoon je woede dat de ouders niet willen helpen. Eerlijk gezegd snap ik niet dat je je geslacht niet mag veranderen, want als de gene zich nou fijner voelt in een andere lichaam is dat toch prima? Het is een boek waar je makkelijk door heen komt ik had hem dus ook snel uit. Het is echt weer een boek wat je in het dagelijks leven wel tegen kan komen en dat is echt heel mooi aan boeken. Je krijgt ook wel goede uitleg hoe het zou gaan. Ik wist er ook helemaal niks van af, maar nu wel.

Korte informatie over de schrijver
Anna Woltz (Londen, 29 december 1981) groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige schreef ze een jaar lang columns voor de Volkskrant over haar leven op school. Die stukjes werden gebundeld in Overleven in 4B. In 2002 kwam haar eerste kinderboek uit: Alles kookt over. Woltz studeerde Geschiedenis in Leiden en is nu fulltime schrijfster; ze heeft twintig boeken op haar naam.
Mijn bijzonder rare week met Tess (2013) werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en Honderd uur nacht (2014) werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs, de Prijs van de Jonge Jury en de Gouden Lijst, en won de Nienke van Hichtum-prijs 2015. Haar boeken worden vertaald in het Engels, Frans, Duits, Hongaars, Sloveens, Deens, Noors, Japans en Taiwanees.
Maak jouw eigen website met JouwWeb